جای تعجبی ندارد که "کلاژن" یکی از پر تکرار ترین کلید واژه های جستجو شده در گوگل باشد .
کلاژن از جمله فراوان ترین انواع پروتئین در بدن انسان است، در نتیجه از دست دادن اجتناب ناپذیر این ماده تاثیر قابل توجهی بر ظاهر ما دارد.
جالب است بدانید که کلاژن 75 درصد از وزن پوست خشک را تشکیل می دهد و بعد از 25 سالگی میزان کلاژن پوست سالانه 1 درصد کاهش پیدا می کند .
با گذشت زمان، سلولهای مسئول سنتز کلاژن فعالیت خود را کاهش میدهند. بعلاوه، عوامل محیطی مانند نور خورشید، سبک زندگی مانند رژیم غذایی یا استرس و همچنین تغییرات هورمونی، تخریب کلاژن پوست را تسریع میکنند.
سرعت تخریب کلاژن پوست در زنان بیشتر از مردان است و در دوران یائسگی به بیشترین حالت خود می رسد .

از دست دادن کلاژن پوست در طول زمان , به آرامی رخ می دهد، آنقدر آهسته که احتمالاً در ابتدا متوجه آن نخواهید شد. بدن ما یک سیستم در تعادل است و در مورد پوست ما، کلاژن به طور مداوم در حال تخریب و در عین حال به طور مداوم در حال شکل گیری است . هرگونه عدم تعادل در کمیت یا کیفیت کلاژن تولید شده به این معنی است که ما با افزایش سن رو به رو شده ایم و نیاز به مراقبت از پوست برای ما افزایش پیدا کرده است .
5 نشانه که پوست شما کلاژن را از دست می دهد
از نظر آماری، تغییرات در میزان کلاژن پوست معمولاً در حدود 25 سالگی آغاز میشود، اما به دلیل سبک زندگی و عادتهایمان کاهش سطح تولید کلاژن در پوست می تواند زودتر شروع شود . این از دست دادن کلاژن تغییراتی را در ساختار داخلی پوست ایجاد میکند که به نوبه خود باعث کاهش قابل توجهی در استحکام پوست شده و چین و چروکهای صورت را آشکارتر می سازد .
از جمله بارزترین نشانه های شروع کاهش کلاژن در پوست ؟
- پوست خشک و کم آب به نظر می رسد
- خطوط صورت و چین و چروک ها بیشتر به چشم می آیند
- ظاهر پوست مثل قبل پر و شاداب به نظر نمیرسد
- افتادگی بیشتر / کاهش سفتی پوست
- الاستیسیته (کششپذیری) و حالت ارتجاعی پوست کاهش یافته است
نشانههای دیگر از دست دادن کلاژن شامل نازکتر شدن پوست، گودتر شدن ناحیه اطراف چشم، تغییراتی در فرم صورت مانند باریک شدن شقیقهها، نمایانتر شدن سلولیت، شکنندگی ناخنها و مو، و حتی درد مفاصل و ضعف عضلانی میشود.
واقعاً میتوان گفت کلاژن بر همهچیز تأثیر میگذارد.
کلاژن و یائسگی
همانطور که تغییرات هورمونی بر بدن و خلق و خو تأثیر می گذارد، روی پوست نیز اثر گذار است. از دست دادن استروژن ، بر کاهش کلاژن در دوران پیش از یائسگی و یائسگی تأثیر می گذارد.
مطالعات نشان می دهد که در طی 5 سال اول یائسگی درصد کلاژن پوست تا 30 درصد کاهش می یابد. در طی 15 سال بعد، کاهش کلاژن حدود 2 درصد در سال خواهد بود.
تحقیقات زیادی در مورد اینکه آیا می توان با مصرف مکمل کلاژن خوراکی از کاهش کلاژن در دوران یائسگی جلوگیری کرد یا نه، انجام نشده است، اما مصرف این مکمل ها می تواند ارزش امتحان کردن را داشته باشد.

چگونه سرعت کاهش کلاژن در پوست را کم کنیم ؟
متأسفانه، نمی توان از روند از دست دادن کلاژن به طور کامل اجتناب کرد. این یک واقعیت زندگی است! با این حال، با پیروی از چند اصل اولیه و آزمایش شده می توان سرعت آن را کاهش داد.
- از عوامل تسریع کننده مانند سیگار کشیدن و قرار گرفتن در معرض نور خورشید اجتناب کنید.
- از ضد آفتاب ها به صورت روزانه استفاده کنید .
- استراحت کافی داشته باشید و استرس را کاهش دهید .
- فعالیت بدنی منظم داشته باشید.
- وزن متعادل خود را حفظ کنید.
- یک رژیم غذایی سالم و کامل داشته باشید که حاوی درشت مغذی های کلیدی، ویتامین ها و اسیدهای آمینه ضروری باشد که از تولید کلاژن حمایت می کنند، مانند تخم مرغ، محصولات لبنی، حبوبات، سبزیجات، میوه ها، غلات کامل، گوشت و ماهی.
- از محصولاتی با ترکیبات فعال تقویت کننده کلاژن "مانند گلیکوزامینوگلیکان ها، پروکسیلان، پپتیدها، عصاره کاسیا، اسید هیالورونیک و آنتی اکسیدان هایی مانند ویتامین C و نیاسینامید" استفاده کنید.
آیا کرم های کلاژن واقعاً تاثیر گذارند؟
محصولات موضعی حاوی کلاژن مانند کرمها و ماسکها ، واقعاً میتوانند ظاهر پوست را بهبود ببخشند، اما از از بین رفتن کلاژن در پوست جلوگیری نمیکنند.
کلاژن ماده ای است که در محصولات مراقبت پوست استفاده می شود و وزن مولکولی بالایی دارد." بنابراین، جذب آن از طریق لایه سطحی پوست امکان پذیر نمی باشد.
به عبارت دیگر، کرم های کلاژن برای اثری که ایجاد می کنند عالی هستند زیرا بافت سطحی پوست را بلافاصله بهبود می بخشند. اما، برای حفظ تعادل بین از دست دادن کلاژن و ترمیم آن، بهتر است به مواد و نکات ذکر شده در بالا پایبند باشید.